RUXANDRA CESEREANU

RUXANDRA CESEREANU

Ruxandra Cesereanu s-a născut în Cluj, România, la 17 august 1963. Este poetă, prozatoare, eseistă. Este profesor la Facultatea de Litere din Cluj (Departamentul de Literatură Comparată) și membru al Phantasma – Centrul de cercetare a imaginarului, fiind coordonatorul atelierelor de scriere creatoare de poezie, proză și scenariu de film.

Ca prozatoare a publicat șase cărți, cele mai cunoscute fiind Angelus (Humanitas, 2010; tradusă în limbile engleză – de Alistair Ian Blyth – bulgară – de Hristo Boev, și maghiară – de Noemi Karacsony) și fresca narativă Un singur cer deasupra lor (Polirom, 2013, 2014).

Ca poetă a publicat nouă cărți, cele mai recente fiind Scrisoare către un prieten și înapoi către țară. Manifest  – în 2018 (la Paralela 45) și Sophia România – în 2021 (la Casa de editură Max Blecher). Ruxandra Cesereanu a publicat, de asemenea, două cărți experimentale de poezie, la două mâini, împreună cu Andrei Codrescu (Submarinul iertat, Timisoara, Brumar, 2007; Charmides, 2017) – tradusă în engleză, în 2009, de Andrei Codrescu (Boston: Black Widow Press, USA); și Ținutul Celălalt (carte scrisă împreună cu Marius Conkan), București, Cartea Românească, 2011.

Patru din cărțile autoarei au fost traduse în engleză : Schizoid Ocean (traducere de Claudia Litvinchievici, Binghamton: esf publishers, 1997); Lunacies (traducere de Adam J. Sorkin, Claudia Litvinchievici și poeta, New York: Spuyten Duyvil / Meeting Eyes Bindery, 2004); Crusader-Woman (traducere de Adam J. Sorkin, Claudia Litvinchievici, Madalina Mudure și poeta, Boston: Black Widow Press, 2008); și California (on the Someș), traducere de Adam J. Sorkin și poeta, Boston: Black Widow Press, 2023.

Două din cărțile autoarei au fost traduse în italiană (Coma, traducere de Giovanni Magliocco, Rome: Aracne, 2012; și Venezia dalla vene viola. Lettere di una cortigiana, traducere de  Giovanni Magliocco, Rome: Aracne, 2015). O carte de poezie i-a fost tradusă în maghiară: Keresztesasszony / Crusader-Woman, traducere de Visky Zsolt, Koinonia, 2007.

ROMÂNIA