RIRI SYLVIA MANOR

RIRI SYLVIA MANOR

RIRI SYLVIA MANOR s-a născut la București, în 1935. A început să scrie poezie la 9 ani. La vârsta de 18 ani, datorită puternicii orientări proletcultiste sub care se aflau toate universitățile umanistice, a fost nevoită să renunțe la visul de a studia litere și filosofie și s-a înscris la medicină. În februarie 1960 a părăsit România și s-a specializat în Oftalmologie în Israel și în Neuro-Oftalmologie în Statele Unite. Astăzi este profesor la Universitatea de Medicină din Tel Aviv și Doctor Honoris Causa la Facultatea de Medicină Davilla, membru al Academiei Americane de Oftalmologie și al Societății Europene și Nord-Americane de Neuro-Oftalmologie.

În timpul evenimentelor din decembrie 1989 din România a tradus în ebraică poezii de protest față de regimul comunist scrise de Ana Blandiana, Mircea Dinescu și Marin Sorescu și, alături de un articol despre poezia română, le-a publicat în cel mai răspândit ziar israelian în ianuarie 1990. A fost, de fapt, prima oară când poeți români contemporani au apărut în presa israeliană. De atunci a publicat două cărți de poezii în limba ebraică, primind Premiul Ofer Lider. După patruzeci de ani de întrerupere, a reînceput să scrie în limba română publicând din 2000 până în prezent cinci cărți de poezie în limba română, primind Premiul Lucian Blaga. Una din cărțile de poezie a fost tradusă în franceză de Irina Mavrodin și a fost publicată sub titlul „Bariolee” în 2011 de Editura L’Harmattan, Paris.

De asemenea, a publicat în România și Israel eseuri scurte, „Scriitorul-prizonier în mâna traducătorului“, „Despre poezie și computer” și „Scrisă în șoaptă” despre „Cartea șoaptelor” a lui Vosganian Varujan. Promovează prin asociația pe care a înființat-o schimburi de scriitori și publicarea de traduceri între Israel și România. La împlinirea a 20 de ani de la căderea regimului Ceaușescu, Riri Manor a inițiat și redactat apariția unui număr festiv al revistei Uniunii Scriitorilor Israelieni Moznaim dedicat literaturii române contemporane și traduceri în ebraică din literatura română.

În ultimii șapte ani Riri Sylvia Manor a început să scrie proza și a publicat în română și în ebraică „Bucuria de a nu fi perfectă”, Editura Humanitas, roman distins cu premiul Observator Cultural „Cea mai bună carte a anului în domeniul memorialisticii în România” (2017), iar în 2022 a publicat la Humanitas „Viața mea cu Goya”.