MARCO LUCCHESI

MARCO LUCCHESI

Marco Lucchesi s-a născut pe 9 decembrie 1963, la Rio de Janeiro. E fiul Elenei Dati și al lui Egidio Lucchesi, italieni din Toscana, versurile Divinei Commedia și Orlando Furioso fac parte din memoria copilăriei sale. Din extinsa sa producție bibliografică se remarcă lucrările Adeus, Pirandello (2021, roman), O Dom do Crime ( Darul lui Crime, 2010; 2022, roman), Domeniile Insomniei: noi poezii adunate (2019, poezie), Clio (2014, poezie).; Os Olhos do Deserto ( Ochii deșertului, 2000, memorialistică), Saudades do Paraíso ( Dor de Paradis, 1997, memorialistică); Nouă scrisori către Divina Comedie (2021, eseu), Poștașul imaterial (2016, eseu), Ficțiuni dintr-un cabinet occidental (2008, eseu).

 În calitate de traducător, a tradus în portugheză autori precum Umberto Eco, Giambattista Vico, Georg Trakl, Hölderlin, Rûmî, Primo Levi, Ion Barbu, Angelus Silesius, Mohammed Iqbãl, Juan de la Cruz, printre alții. Cărțile sale au fost traduse în arabă, română, italiană, engleză, franceză, germană, spaniolă, persană, rusă, turcă, poloneză, hindi, suedeză, maghiară, urdu, bangla și latină.

Distins cu Premio Internazionale di Poesia Cilento, Associazione Cilento di Poesia, Italia, în 1999; cu Premiul de Poezie Alphonsus de Guimaraens, al Bibliotecii Naționale, Brazilia, în 2006; cu Premiul de Eseu Ars Latina, de către Societatea Ars Latina din Craiova, România, în 2009; cu Premiul Machado de Assis, de către Uniunea Scriitorilor Brazilieni, Brazilia, în 2012; cu Premiul de Poezie Jabuti, de către Camera Națională a Cărții, Brazilia, în 2014; cu Premiul Internațional de Latinitate, Academia Română și Muzeul Național al Literaturii Române, România, în 2019; printre altele.

Este profesor de literatură comparată la Facultatea de Arte a Universității Federale din Rio de Janeiro (UFRJ). A absolvit Istoria la Universitatea Federală Fluminense (UFF) și Master și Doctor în Știința Literaturii de la UFRJ, cu o diplomă postdoctorală în Filosofia Renașterii la Universitatea din Köln, Germania. În 2016, a primit titlul de Doctor Honoris Causa de la Universitatea Tibiscus din Timișoara și, în 2020, titlul de Doctor Honoris Causa de la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad. A prezidat Academia Brasileira de Letras (ABL) din 2018 până în 2021. Ocupă locul academic nr. 15 din 2011.

BRAZILIA