GORDANA VLAJIĆ

GORDANA VLAJIĆ

GORDANA VLAJIĆ (n. 1959) a publicat 15 cărți și e stabilită în Pančevo. Poemele și poveștile sale pentru copii și adulți au apărut în mai multe antologii și reviste literare și au fost traduse în mai multe limbi. Este și editoarea și fondatoarea revistei ecologice pentru copii Ekopedija.

Se numără printre cei mai merituoși 204 sârbi, a primit Insigna de aur pentru contribuțiile sale la cultura sârbă, Ordinul de Argint al Asociației Regatului Serbiei, Îndurarea Sfântului Sava a Uniunii Scriitorilor din Serbia și Marea Cartă a Asociației Scriitorilor din Kosovo și Metohia.

Gordana Vlajić a primit mai multe premii literare de prestigiu în Serbia și Croația, printre altele pentru cartea sa Un basm sârb adevărat (Casa de editură KLETT), pentru proza pentru copii Zedsi (Casa de editură Pčelica), pentru cartea despre cunoscută actriță sârbă Žanka Stokić (Casa de editură Pčelica) din cadrul colecției „Sârboaice distinse de stiloul scriitorilor pentru copii”, care a fost premiată la trei târguri internaționale de carte. A primit premiul „Prerogativa Moravei” pentru întreaga operă din partea Asociației Scriitorilor din Serbia și Societății Literare „Mrčajevci” (2022). La Festivalul de proză scurtă din Umag, Croația, de asemenea i s-a acordat un premiu.

Gordana este vicepreședintă a Asociației Scriitorilor din Serbia, membră în Consiliul director al Asociației „Zdravo V. Gojković”, membră a Societății Scriitorilor din Voivodina, membră a  Asociației Scriitorilor din Muntenegru, membră a Academiei Ortodoxe a Artelor și Științelor și a Asociației Jurnaliștilor Independenți din Serbia.

Împreună cu Gordana Pešaković și Tanja Šikić, a creat proiectul „Cititorul din Belgrad”, care promovează literatura și a instalat trei sculpturi de „cititori” în Belgrad, Pančevo și Casselberry, SUA.

SERBIA