ENRIQUE NOGUERAS

ENRIQUE NOGUERAS

Enrique Nogueras (n. Granada, 1956) este licențiat în filologie clasică și filologie romanică la Universitatea din Granada, unde și-a obținut doctoratul în această ultimă specialitate cu o teză despre tradiția clasică în poezia lui Fernando Pessoa, Carles Riba și Luis Cernuda. Este profesor de filologie romanică la UGR. A colaborat cu Universitatea din Iași și, din 2012, este profesor invitat la Universitatea din Suceava. Traduce literatură portugheză și română: A história do futuro/ Istoria viitorului de António Vieira (Cátedra, 1987) și Narațiuni de Mihai Eminescu, care a câștigat Premiul Memorial Ipotești 2017. A fost redactor-șef adjunct al revistei El genio maligno, iar în prezent co-dirijează proiectul El mundo románico (revistă încă în curs de testare) și continuă să editeze ultima serie a „Libros del Genio Maligno” (Cărțile geniului rău). A fost unul dintre fondatorii din Espacio de Arte La Empírica (Granada). Din 2021 este membru al ARACIS (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior).

Dintre volumele publicate: De la resurrección/ Despre Înviere (2017) și Terceira Margem (2018, poeme traduse în portugheză), Quince días de Marzo/ Cincisprezece zile de martie (2020).

În 2019 a primit Premiul Festivalului Internațional de Literatură „Tudor Arghezi” de la Târgu Jiu. În 2021, a primit din partea Președinției României Medalia Centenarului Marii Uniri pentru serviciile aduse culturii românești.

SPANIA