DAN LUNGU

DAN LUNGU

Dan Lungu (n. 1969, Botoșani), scriitor, director al Muzeului Național al Literaturii Române Iași (2013-2017), membru în Comisia de cultură și media a Senatului României (2016-2020). Inițiator al Club-ului 8 (1997), co-fondator și manager al Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT (2013-2016). Membru al Uniunii Scriitorilor din România. Romane ale sale au fost traduse în franceză, germană, engleză, italiană, spaniolă, poloneză, slovenă, croată, maghiară, bulgară, greacă, norvegiană, macedoneană, ucraineană şi turcă. Cărți ale sale au fost ecranizate sau adaptate pentru spectacole de teatru sau balet.

Printre cele mai premiate și bine primite lucrări se numără romanele Raiul Găinilor, Sînt o babă comunistă!, Fetița care se juca de-a Dumnezeu, Pâlpâiri și Șoferul din Oz.

Studii postdoctorale de sociologie la Sorbona, fost redactor al revistei Au Sud de l’Est (Paris) și fost redactor-şef al revistei de cultură Timpul.

În 2011, statul francez i-a acordat titlul de „Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres” pentru contribuţii la îmbogăţirea patrimoniului cultural francez.

ROMÂNIA