BOGDAN-ALEXANDRU STĂNESCU

BOGDAN-ALEXANDRU STĂNESCU

BOGDAN-ALEXANDRU STĂNESCU (n. 1979) este prozator, poet, eseist, traducător și editor. Între 2005 și 2019 a fost coordonatorul colecției Biblioteca Polirom (Ed. Polirom). În prezent este director editorial al editurii Pandora M (Grupul Editorial Trei) și coordonatorul colecției Anansi. World Fiction.

În 2010, a debutat cu volumul de dialoguri Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc (Polirom), semnat împreună cu Vasile Ernu.

A publicat volumele de poezii: Apoi, după bătălie, ne-am tras sufletul (Cartea Românească, 2012), nominalizat la premiile revistei Observator cultural şi la premiile Radio România Cultural, anaBASis (Cartea Românească, 2014), nominalizat la premiile Radio România Cultural, și Adorabilii etrusci (Charmides, 2019), nominalizat în 2022 la Premiile revistei Observator cultural și la Premiile ARCA.

Este autorul a două romane: Copilăria lui Kaspar Hauser (Polirom, 2017 ), laureat al Premiului pentru proză Radio România Cultural, al Premiul Festivalului primului roman de la Chambéry, Franţa,  și nominalizat pe lista scurtă a Premiului Uniunii Europene pentru Literatură, a fost tradus până în prezent în Franța, Croația, Ungaria, Bulgaria și Macedonia. Cel mai recent roman, Abraxas (Editura Polirom, 2022) a fost câștigător al premiului revistei Observator cultural pentru proză, al Premiului pentru proză al Ziarului de Iași și nominalizat la premiile revistei Ficțiunea și la premiile Radio România Cultural.

A mai publicat un roman biografic, Caragiale. Scrisoarea pierdută (Polirom, 2019) și volumul de eseuri Enter Ghost. Scrisori imaginare către Osip Mandelştam (Art, 2013).

Din 2012 este doctor în literatură. A tradus, între alții, din Alberto Manguel, James Joyce, Tennessee Williams, William Faulkner, Edward Hirsch, Daniel Mendelsohn, Paul Auster, Philip Roth, Louise Glück.

ROMÂNIA