Eiléan Ní Chuilleanáin

Eiléan Ní Chuilleanáin

Eiléan s­-a născut în Cork în 1942.  Este membru emerit al Colegiului Trinity din Dublin. În prezent este profesor de poezie irlandeză (2016-19). În 1978 s-a căsătorit cu poetul Macdara Woods, şi împreună au un fiu și doi nepoți. Soțul ei a murit în 2018. Eiléan locuiește în Dublin și uneori în Italia; a lecturat din poeziile sale în America de Nord și de Sud, în China, India și în multe țări din Europa. O nouă colecție de poezii, The Mother House, va fi publicată în acest an.

Editor fondator (alături de Macdara Woods, Leland Bardwell şi Pearse Hutchinson) al revistei Cyphers, din anul 1975 şi până în prezent; publică poezii în limbile irlandeză şi engleză, critică de fincţiune/comentarii şi traduceri.

Volumul Selected Poems (Gallery Press, şi Faber & Faber) a fost publicat în 2008;  Premiul Patrick Kavanagh pentru poezie 1973; Premiul O’Shaughnessy pentru poezie (Institutul Cultural Irlandezo-American) 1992; membră a Asociaţiei Artiştilor Irlandezi (Aosdána) din 1996; The Sun-fish s-a a flat pe lista scurtă a premiului T.S. Eliot în 2009; a primit Premiul Internaţional de Poezie Griffin la Toronto în 2010; The Boys of Bluehill s-a aflat pe lista scurtă a premiilor Forward şi Pigott.

Traduceri: Poezii de Antonella Anedda traduse din limba italiană în limba irlandeză (în curs de apariţie); Legend of the walled-up wife de Ileana Mălăncioiu, traducere din limba română, Loughcrew, Gallery Press, 2011; After the Raising of Lazarus de Ileana Mălăncioiu, traducere din limba română, Cork, Munster Literature Centre, 2005; Versiunea Denisei Comănescu a poeziilor publicate în When the Tunnels Meet: Contemporary Romanian Poetry, ed. John Fairleigh, Newcastle-Upon-Tyne, Bloodaxe, 1996