SVETLANA CÂRSTEAN

SVETLANA CÂRSTEAN

SVETLANA CÂRSTEAN a debutat în 1994, în cadrul volumului colectiv Tablou de familie, alături de T. O. Bobe, Răzvan Rădulescu, Mihai Ignat, Sorin Gherguț și Cezar Paul-Bădescu. Volumul de debut individual, Floarea de menghină (2008), a fost recompensat cu Premiul pentru Debut în Poezie al Uniunii Scriitorilor, Premiul pentru Debut al revistei România literară, Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” și Premiul Radio România Cultural pentru Poezie. Floarea de menghină a fost publicată în Suedia la Editura Rámus, în 2013, în traducerea poetei suedeze Athena Farrokhzad. În 2015 a publicat volumul Gravitație, la Editura Trei. Volumul a fost tradus și publicat în Norvegia de către Editura Audiatur, în 2017. În aprilie 2016, împreună cu Athena Farrokhzad, a lansat în Suedia volumul comun Trado, publicat la Editura Albert Bonnier, în colaborare cu Editura Rámus. Cartea a apărut în 2016 la Editura Nemira. Trado va fi lansat în traducere poloneză, la Editura Lokator din Varșovia, în iunie 2019. Textele sale au fost traduse în engleză, franceză, italiană, suedeză, norvegiană, cehă, catalană, slovenă, spaniolă, poloneză, ebraică.

A coordonat, timp de cinci ani, la Editura Pandora M (Grupul Editorial Trei), propria colecție de poezie, „Cercul Poeților Apăruți”. Din toamna lui 2016, coordonează o nouă colecție de poezie la Editura Nemira, Vorpal.

Scriitoarea a făcut parte, în calitate de manager cultural, din Curatoriumul care a realizat dosarul Bucureștiului pentru competiția Capitală Europeană a Culturii 2021, în perioada 2015-2016.

A inițiat și curatoriază seria de dezbateri și conferințe „Intersecțiile de miercuri”, care are loc săptămânal la hotspotul cultural Rezidența BRD Scena9. „Intersecțiile de miercuri” au ajuns la cel de-al patrulea sezon. Este de asemenea inițiatoarea, alături de scriitoarea Ana Maria Sandu, a proiectului de ateliere de citit, scris și dezvoltarea gândirii critice în rândul copiilor și al tinerilor, „Incubatorul de lectură”.

România