SIMONA-GRAZIA DIMA

SIMONA-GRAZIA DIMA

SIMONA-GRAZIA DIMA este poetă, eseistă, critic literar, traducătoare și publicistă. A absolvit facultatea ca şefă de promoţie naţională, în specialitatea engleză-română. Debutul ei literar a avut loc devreme, când avea doar 7 ani, cu o schiță care a câștigat premiul la concursul organizat de Teatrul de păpuși din Timișoara și a fost jucată acolo, cât și în turnee prin toată țara și în Italia (Modena). Este redactor în cadrul Academiei Române din Bucureşti din 2003, membră a Uniunii Scriitorilor din România din 1990, secretar general al PEN-Clubului român (2006–2016; membră a comitetului director și membră a Comisiei de Onoare, alături de poeții Ana Blandiana și Constantin Abăluță).

Selecţii din poeziile şi eseurile sale au fost traduse în limbile engleză, franceză, italiană, germană, maghiară, sârbă, slovacă, turcă, galeză scoţiană, macedoneană, albaneză. Prezentă în antologii şi volume colective editate în ţară şi în străinătate, participantă la manifestări literare naţionale şi internaţionale. A primit numeroase premii, în ţară şi peste hotare.

Colaborează susţinut la revistele majore din ţară şi la publicaţii literare din străinătate şi este autoarea a 22 de volume apărute, între care 15 de poezie: Ecuaţie liniştită, Dimineţile gândului, Scara lui Iacob, Noaptea romană, Focul matematic, Confesor de tigri (premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Timişoara, 1999), Armata fiinţelor mici/The Army of Little Beings (volum bilingv, în limbile română şi engleză); şi Le miel de la nuit/Mierea nopții (ediție bilingvă în limbile română și franceză). A publicat de asemenea cinci volume de critică literară şi eseistică și două volume de traduceri.

România