Liliana Ursu

Liliana Ursu

LILIANA URSU (n. 1949, Sibiu) este poetă, prozatoare, eseistă și traducătoare. Realizator de emisiuni culturale la TVR și la Radiodifuziunea Română, profesor asociat la Facultatea de limbă și literatură engleză a Universității din București, la University of Louisville, la Bucknell University, la Pennsylvania State University, Liliana Ursu este autoarea a 12 volume de poezie dintre care enumerăm doar câteva: Viața deasupra orașului, debutul său editorial la Cartea Românească în 1977, Piața Aurarilor premiată în 1980 cu Premiul Uniunii Scriitorilor, filiala Sibiu și tradusă în limba engleză la editura Zephyr Press de Sean Cotter în 2009, Sus să avem inimile, Înger călare pe fiară tradusă și în engleză la editura North University Press de poetul american Bruce Weigl, Grădina din turn/Der Garten im Turm, în traducerea Beatricei Ungar, antologia sa de poezie  Loc ferit. Poeme alese, la editura Baroque Books & Arts, 2014.

Poeziile sale au fost traduse în engleză, franceză, germană, suedeză, sârbă, italiană și au fost publicate în reviste internaționale de prestigiu precum New Yorker, American Poetry Review, Oxford Poetry, Poetry Canada, World Poetry Today, iar poeta a susținut conferințe și recitaluri de poezie la Londra, Paris, Lisabona, Atena, Viena, Stockholm, Amsterdam, iar în SUA la Harvard, Princeton, Bloomington, Berkelly, Salisbury, Pacific University etc.

A fost distinsă, printre altele, cu Marele Premiu „George Coșbuc“ (Bistrița, 2014), cu Premiul Societății Britanice de Poezie, Londra 1997 pentru volumul The Sky behind the Forest, cu Silver Award for Poetry pentru cartea anului: volumul A Path to the Sea  tradus de Tess Gallagher și Adam Sorkin, iar volumul ei de poezie Lightwall tradus de Sean Cotter a fost declarat finalist la premiul Pen Club american în 2010. Liliana Ursu a fost onorată cu  Ordinul Național Meritul Cultural în grad de Cavaler.

Romania