Davide Napoli

Davide Napoli

DAVIDE NAPOLI (n. 1962, la Palermo) locuiește și lucrează în Paris din 1992. Deține titlul de doctor în filosofie, acordat de Universitatea din Palermo, și pe cel de doctor în artele și științele artistice, specializarea Arte vizuale, obținut la Universitatea Paris I Panthéon Sorbonne.
Predă Arte vizuale la Paris I Sorbonne și Tehnici și metodologii contemporane la Școala de Arte Frumoase din Palermo. Profesor și cercetător, membru al Arts and Flux Research Laboratory.
Scriitor, poet și artist, Davide Napoli explorează formele puternice ale plasticității gândirii, laolaltă cu desenul și scrisul, fiind interesat de dimensiunea poetică a vidului, a timpului, a absenței, de viteza vidului – „videsse”, ca și de fuziunea „plastemică” dintre cele două domenii de cercetare: artele plastice și epistemologie.
Scrisul, desenul și artele performative sunt domeniile sale de acțiune și cercetare semnificative, fie în creații solitare, fie împreună cu alți actori implicați în arta contemporană, precum compania de dans The people of Uterpan: coregrafa și dansatoarea Isabelle Maurel, artista, muziciana și interpreta Guesch Patti, regizoarea și fotografa Elodie Lachaud, artista taichi Bonnie Tchien hwen-Ying, artista și editoarea Wanda Mihuleac, la care se adaugă alte colaborări universitare, cu artistul și profesorul Yan Toma, ca și cu artista și terapeuta Sarah Rosem. Lucrările sale în tuș și porțelan sunt reprezentate la Paris de către Barbara Tannery, de la Galeria de Artă Buisson.
Publicații recente: Anne De Commines, desene D.N., edițiile Jacques Flament, 2016, Bernay, Franța. Wandering Cristallines despre / cu Bonnie Tchien Hwen-Ying, Transignum Editions, 2016, Paris. VIDESSE, the speed of the void, Editions Transignum, 2014, Paris. Plastemic Thought, Transignum Editions, 2013, Paris.

Franța/Italia